TAKİP ET

YABANCILAR YASASINDA DEĞİŞİKLİK

Uzun süre Türkiye’de kalsanız da oturum hakkınız iptal olmayabilir

Almanya’da yaşayan yüz binlerce Türk vatandaşını yakından ilgilendiren yabancılar yasasında bazı değişiklikler oldu. Konu hakkında Zaman Almanya’nın ulaştığı bilgiler bazı vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek.

Normal şartlarda yabancılar dairesinden izin almadan Türkiye’de okul, iş, evlenme ve yurt dışına yerleşme gibi nedenlerle altı aydan fazla kalan Türk vatandaşlarının oturum hakları iptal ediliyor. Bu durumda oturum haklarını kaybetmek istemeyen vatandaşların, Türkiye’ye gitmeden önce mutlaka bağlı bulundukları yabancılar dairesinden durumlarını gerekçelendiren gerekli evrakları yanlarında götürerek izin almaları gerekiyor.

Süresiz oturum hakkına sahiplere özel uygulama

Bunun yanında süresiz oturum iznine (Niederlassungserlaubnis) sahip vatandaşlar için özel haklar var. Örneğin Alman vatandaşıyla evli bir Türk vatandaşı, söz konusu oturum hakkına sahip ise bu oturum hakkı iptal olmuyor.

Bu vatandaşların tek yapması gereken, Alman vatandaşı eşiyle birlikte yabancılar dairesine gidip Almanya dışında ve Almanya’ya döndüklerinde evliliklerinin devam edeceği beyanatı vermek.

Yine Almanya’da en az 15 yıl kesintisiz yaşayan, bu oturum hakkına sahip olan ve 60 yaşını dolduran Türk vatandaşları, 12 ay içinde Almanya’ya gelmeleri halinde oturum izinleri iptal edilmiyor.

Ayrıca 15 yıl Almanya’da yaşayan, Niederlassungserlaubnis hakkına sahip Türk vatandaşları, altı aydan fazla Türkiye’de kalsalar da Almanya’ya geri döndükleri zaman geçimlerini (Lebensunterhalt) sağlayabilecek durumda iseler bu oturum hakları devam ediyor.

Konu hakkında ayrıntılı bilgileri bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden alabilirsiniz.

BAYRAM AYDIN / MÜNİH

05.03.2016 15:00