TAKİP ET

Şirket kurarak veya yatırımcı olarak oturum almak için, hangi vasıflar gerekiyor

Almanya‘da şirket sahibi olarak nasıl ve hangi şartlar altında oturum alınır, bu konuyu önceki haftalardaki bir yazıda ele almıştık. Şirket üzerinden oturum talep edildiği için, söz konu yazımızda, şirketin önemini arz etmiştik. Bu haftaki yazımızı da, oturumu talep eden şahsı ön planda tutarak, ondan beklenen şartları belirtmek istiyoruz.

İş adamı olan biri, Almanya’da oturum alabilmek için genelde Almanya’da şirket kurarak veya var olan şirkete hissedar olarak talepte bulunur. Yabancılar dairesi bu başvuruyu değerlendirirken bir yandan şirketi ele alır, diğer yandan oturumu talep eden kişiyi ve onun vasıflarını ele alır. Çünkü bu konuda şirket ve talepte bulunan kişi bir bütün olarak değerlendiriliyor.

Yabancılar dairesi özellikle, şu konulara bakıyor:

Kişinin eğitim seviyesi, dil bilgisi, iş tecrübesi ve şirketin faaliyet gösterdiği branş hakkında ki tecrübelerini. Şimdi başvuru yapıldıktan sonra mutlaka bir ‘business plan’ yani iş planı yazılıp sunulması gerekiyor. Bu planda şirketi tanıtma, ortakları tanıtma ve faaliyet alanlarını tanıtıp, şirketin hedeflerini yazmaktır.  “Ortakları veya şirketin sahibini” tanıtma dedik. Burada işte oturum için başvuru yapan kişinin özgeçmişi, diploma kopyaları, sertifikalar gibi bilgiler sunulması lazım.

Şirketin hangi branşta faaliyet gösterdiğine bağlı olarak, oturum isteyen kişi mutlaka bir yabancı dil (Almanca veya İngilizce) bilmesi faydalıdır. Eğer bu kişi üniversite mezunu ise yapmak istediği iş okuduğu bölüm ile alakalı olmalı. Eğer yüksek eğitimi yoksa, en azından ilgili branş’ta bir kaç yıllık iş tecrübesine sahip olması gerekir.

Bu şartlar yabancılar dairesi için çok önem arz ediyor. Aksi takdirde oturum başvurusu ciddiye alınmaz ve ret cevabı olasılığı yüksek olur. Onun için tavsiyemiz: Başvuruyu yaparken veya yapmadan önce bu belirttiğimiz planı çok iyi hazırlamanızdır. Detaylarını düşünerek, başvuran şahsın özgeçmişini daima şirketin faaliyetini uymasını gerektiği bilinmeli.

Şu da bilinmeli ki: Hazırlamış olduğunuz plan ticaret odasına gönderilir ve orada uzman kişiler tarafından değerlendirir.

SORU:

Üniversite okumak için Almanya’ya geldim. Maalesef bitiremeden, üniversiteden kaydım silindi. Almanya’da kalmak için hangi imkanlarım vardır?

CEVAP:

Bu konuda öğrenci vizesi ile geldiğiniz için vizenin türünü değiştirmek kolay değildir. Fakat oturum alabilmeniz için evlilik, çalışma veya şirket kurma gibi durumlarda kalma hakkınız vardır. Her birini talep ederek değil, bunun arasından hangisinin şartı yerine geliyorsa onu talep etmek gerekir. Fakat belirtmemiz gerekir ki, vize turunu değiştirmek zordur ve sadece ispat edildiği takdirde mümkün olabilir.

15.03.2015 21:30